Een stappenplan voor het prioriteren van innovatie ideeën (met 31+ tips!)

Ben jij een productmanager of innovatiemanager en zie jij jezelf tijd, aandacht en energie weggeven aan acties, zonder voortgang te boeken? Werk jij aan één Big Idea, of juist aan heel veel ideeën? Ervaar je misschien dat je achter de feiten aanloopt en lijkt het alsof je die innovatieroadmap nooit afkrijgt?

Wat staat er tussen jou en de productievere versie van jezelf, de persoon die zijn innovatiedoelen op dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse basis realiseert? Herken jij jezelf in de vragen hierboven, lees dan VERDER. Geldt dit alles niet voor jou, STOP dan met lezen en ga gewoon verder met de waan van de dag.

Prioriteer als een pro

Voor de meeste product- en innovatiemanagers is prioriteren een topprioriteit. Hoewel prioriteren vaak niet voelt als een van onze belangrijkste taken, is het iets dat we moeten doen om ons echte doel te bereiken: het creëren van succesvolle producten die waarde toevoegen aan onze klanten, aan het bedrijf en de maatschappij.

Busy people have many priorities. Productive people have few priorities.
— Susan Smit


De noodzaak om prioriteiten te stellen, komt van een heel simpel gegeven. We hebben gewoon niet genoeg middelen, tijd en geld om te werken aan alles dat we bedenken. Het meest waardevolle dat jij voor jouw organisatie kunt doen, is dan ook een PRO worden in het stellen van prioriteiten. Een vaardigheid die ervoor zorgt dat jij, jouw team en jouw organisatie haar doelen op korte en lange termijn behaalt.

Kies voor een effectieve strategie om ideeën te prioriteren

Hoe kies je echter welke innovatie ideeën wel en welke geen prioriteit hebben? Met deze blogpost onthul ik een effectieve strategie om ideeën te prioriteren. Daarbij reik ik 7 stappen aan met 31+ tips, die ik gebruik om in mijn werk te beslissen over innovatie ideeën. 

Je realiseert er een doorbraak mee. Door een vlijmscherpe selectie van je innovatie ideeën, worden beslissingen eenvoudig.

De beloning is vele malen groter dan je denk!

Het effectief prioriteren van innovatie ideeën levert veel meer op dan je wellicht verwacht, het helpt jou om:

 1. Te werken aan datgene wat je echt belangrijk vindt.

 2. Jouw positieve energie te verhogen.

 3. Meer denktijd te creëren, zodat je rust krijgt en creatiever bent.

 4. Innovatie beter te organiseren, wat je productiviteit met 30% vergroot.

 5. Beter onderbouwde beslissingen te nemen.

 6. Helderder te worden, waardoor je meer mensen meekrijgt in de vernieuwing of verbetering die je wilt realiseren.

Het prioriteren van innovatie ideeën is een vaardigheid

Ideeën prioriteren is een vaardigheid. Het goede nieuws is dat je die vaardigheid kunt leren! Zie het als een spier die je dient te ontwikkelen, die moet je trainen. De effort die je erin stopt, bepaalt je resultaat. Kies je voor prioriteren als een PRO, dan ga je alle beloningen die hierboven staan ervaren! En het mooie nieuws: elke stap die je zet of tip die je gaat gebruiken, brengt je verder in jouw ontwikkeling.

Werken met het Portfolio Masterplan™

Om de brug te slaan tussen waar je nu staat met prioriteren en waar je zou willen staan, heb ik het Portfolio Masterplan™ gecreëerd. Met dit Portfolio Masterplan™ ontwikkel je de beste strategie voor het prioriteren van innovatie ideeën. Het bestaat uit 7 stappen en in iedere stap deel ik de tips die voor mij werken - en aanname -, die ook voor jou kunnen werken.

Innovatie ideeën prioriteren in 7 stappen

Het Portfolio Masterplan™ werkt met 7 stappen, namelijk:

 • Stap 1: Creëer helderheid

 • Stap 2: Waarde bepaling van innovatie ideeën

 • Stap 3: Modellen voor het prioriteren van ideeën

 • Stap 4: Testen van innovatie ideeën

 • Stap 5: Onderbrengen van ideeën in de juiste roadmap

 • Stap 6: Stimuleer executie van innovatie ideeëen

 • Stap 7: Creëer je eigen systeem

In deze blogpost onthul ik je alvast de eerste stap. In het eBook “Van 100 ideeën naar 1 Big Idea” kun je de andere stappen en tips lezen.

Stap 1: Creëer helderheid

Prioriteren geeft helderheid. Het hebben van een heldere geest geeft je de rust en de ruimte om aandacht te geven aan die ideeën, die jij het allerbelangrijkste vindt. En je weet … alles dat je aandacht geeft, groeit!

Creëer helderheid om je innovatiedoelen te bereiken.

Creeër met deze 8 tips meer helderheid in de doelen die je wilt bereiken.

Tip#1: Visualiseer wat je wilt neerzetten

Door te visualiseren krijg je beelden, waarmee je je ideeën tastbaar maakt. Innovators gebruiken dit proces om hun creativiteit te ontwikkelen en hun ideeën in werkelijkheid om te zetten. Hiervoor gebruik ik onze Imagineering Checklist. Deze checklist is een methode die helpt om je ideeën te visualiseren en weer te geven.

TIP#2: MAAK EEN VISIE BOARD VAN JE IDEEëN

Veel innovators hebben een beeld van wat ze willen bereiken, maar komen vervolgens niet uit de startblokken. Beelden die je tijdens een visualiseringsproces naar boven krijgt, geven meer detail, kleur en diepte aan wat je wilt bereiken. Maak van deze beelden een tastbare voorstelling op een Vision Board en bekijk deze regelmatig. Dit vergroot je executie- en implementatiekracht.

Tip#3: Maak je jaardoelen concreet

Ik heb jarenlang de fout gemaakt om mijn doelen in mijn hoofd te formuleren, maar deze niet op te schrijven. Ik nam er de tijd niet voor. Ik wilde gewoon direct beginnen! Nu weet ik dat helderheid je succes kan maken en gebrek aan helderheid je succes kan breken. Aan het begin van ieder jaar zet ik daarom mijn doelen en ideeën op één A4 op papier.

Tip#4: klein - vertaal jaardoelen naar maanddoelen

Focus is een extreem onderscheidend voordeel in deze tijd van complete afleiding. Vaak zie ik dat productmanagers en innovatiemanagers heel veel ideeën hebben, waar ze potentieel in zien, wachtend om benut te worden. Om mijzelf in de juiste focus te brengen, zet ik daarom mijn jaardoelen om in maanddoelen, in de belangrijkste projecten, mijlpalen, activiteiten en deadlines. 

Tip_4_Maanddoelen.jpg

Vervolgens gun ik mezelf een Droomdag. Tijdens die dag bedenk ik allerlei ideeën voor hoe ik mijn doelen en mijlpalen kan gaan bereiken en prioriteer de meest interessante ideeën. Denk tijdens zo’n Droomdag in 100x groter en 10x effectiever en geniet van dat proces.

tip#5: Kleiner - vertaal maanddoelen naar weekdoelen

Iedere maandagochtend starten wij met een Stand-Up van maximaal 20 minuten. We delen en vieren de resultaten en lessen van de afgelopen week. Om vervolgens helder te maken wat we de komende week willen bereiken, zodat we vooruit bewegen richting ons doel. We staan erbij, want staan verhoogt de prestaties en creativiteit. Op die manier bereiken we 34% sneller een resultaat en start onze week met veel energie en een laserfocus!

tip#6: Kleinst - maak dagelijks werk van je top 3 ideeën

Eén les die ik in 10 jaar Intrapreneurship en 10 jaar Entrepreneurship over mezelf heb geleerd, is dat ik super ongeduldig ben en teveel, te snel wil. Dat werkt dus niet! Pas toen ik alles dat ik in de wereld wil zetten zo klein mogelijk ben gaan maken, kwamen dingen in de goede beweging. Movement = Resultaat. Nu werk ik dagelijks aan de top 3 ideeën en bepaal iedere dag welke maximaal 6 acties mij op de meest effectieve manier naar het gewenste resultaat brengen.

tip#7: journal over je ideen, jouw BIG idea zou er tussen  kunnen zitten …

Vanaf 2008 schrijf ik (met pen + schrijfboek) al mijn ideeën op in mijn ‘journal’. Mijn bibliotheek aan volgeschreven schrijfboeken is het enige (naast mijn partner) dat ik zou willen redden als ons huis zou afbranden 😃. Ik denk dat het ‘journalen’ één van de beste rituelen is, die je kunt toevoegen om helderheid te creëren.

tip#8: Werk met software om ideeën makkelijk te delen met anderen

Ik gebruik de software van Trello om met mijn ideeën te gaan werken en deze makkelijk met anderen te delen. Op een Trellobord kun je je ideeën in verschillende kolommen ordenen en prioriteren. Per idee maak je een kaart aan. Dit maakt dat ideeën overzichtelijk zijn voor het hele team. Via Trello kunnen alle teamleden ook gemakkelijk hun aanvullingen geven op ideeën en meedenken in prioritering en uitvoering.

Samenvattend

Aan het einde van deze stap 1, heb je dus jouw doelen, acties en ideeën helder bij elkaar. De vraag is vervolgens, hoe bepaal je de waarde van deze ideeën? Dit is om te kunnen bepalen, waar je nu wel en niet aan gaat werken. Daarover gaat stap 2 welke uitgebreid in het boek wordt beschreven.

Voorintekening boek

Eind mei 2019 lanceren we het boek ‘Van 100 Ideeën naar 1 Big Idea’. Inmiddels hebben ruim 100 mensen zich aangemeld om hiervan op de hoogte gehouden te willen worden. Wil jij dat ook? Vul je gegevens dan even in zodat we je op de hoogte kunnen houden.

 
Boek Van 100 Ideeen naar één Big Idea.png

Boek ePub versie (€ 19,99)

Meer focus, energie en betere producten door effectiever prioriteren van ideeën.

Voorintekening boek

Naam *
Naam
Je verplicht je nog nergens toe. Bij voorintekening van het boek, houden wij je als eerste op de hoogte over de lancering.