Reflecteer als je niet door een machine vervangen wilt worden.

Deze zomer hadden we een reünie met een groep waarmee ik afgelopen jaar in India ben geweest. Als je een maand in India, in Ashrams en onder monniken verblijft, ontkom je er niet aan om stil te staan bij jezelf. 

Daar, op het zonnige terras in Bloemendaal aan Zee, gingen we gewoon door met reflecteren op het afgelopen jaar. Waarop iemand uit onze groep, een docent bij een ROC, zegt: 'Mijn studenten zouden zeggen, houd eens op zeg met dat reflecteren, ik krijg er jeuk van!' 

Naast studenten zullen er ook volwassenen zijn die jeuk krijgen van het woord reflecteren. Als je op de automatische piloot wilt leven, dan begrijp ik dat. Dat is ook prima, ieder zijn leven. Maar het is ook een gemiste kans! En wel om het gegeven dat reflecteren het enige is, dat ons mensen van machines onderscheidt.

Wat voor een werk doe jij en kan jouw werk door een machine vervangen worden?

Reflecteren vraagt om vrije tijd

Net terug van vakantie, valt mijn oog op het artikel 'Leisure is Our Killer App' van Adam Waytz, professor aan de Kellog School of Management. Wat blijkt, vrije tijd is de oplossing om onze gedachten lekker te kunnen laten afdwalen. Om jezelf een spiegel voor te houden voor een stevig evaluatie waar je nu staat, of om stil te staan bij waar je wilt staan en te denken over de keuzes die je maakt. 

Wat levert reflecteren je op, vraag je jezelf mogelijk af?

  1. Je kunt er een ander perspectief door gaan innemen. Dat helpt je bij empatisch samenwerken, een skill die steeds belangrijker aan het worden is.

  2. Ook versterkt het jouw vermogen om met verandering in je werk om te gaan, waardoor je beter kunt reageren op onverwachte zaken.

Het zijn deze twee skills, een ander perspectief innemen en ons verandervermogen, waarin wij van machines verschillen. 

Mindmap Reflecteren

Ik heb een mindmap gemaakt die je als resource voor reflecteren kunt gebruiken. Er staan een paar tips in die je kunt toepassen, de link naar het artikel van Adam Waytz in de MIT Sloan Management Review én links naar een aantal 1-minuut Sunday Reflection video’s op youtube. Als je op de plaat hieronder klikt, download je de mindmap direct op je computer.

Mindmap Reflecteren

Mindmap Reflecteren

TIP: deze mindmap maker is super handig om te brainstormen, creatiever te zijn en het helpt je om het samenwerken in een team te versnellen.

1-Minuut Sunday Reflection Video

Als ik mijn gedachten laat gaan dan merk ik dat mijn creativiteit gaat stromen. Ik schrijf dan op wat er in mij opkomt. Een paar maanden geleden ben ik hier ook video's van gaan maken. En ben ik gestart met het plaatsen van een serie 1-minuut Sunday Reflection video’s op mijn Youtube kanaal. Mogelijk inspireren deze jou ook.

Conclusie: reflecteer regelmatig

Minder op de automatische piloot leven en regelmatig reflecteren, ontwikkelt je creativiteit en biedt nieuwe perspectieven. Het loont, is mijn ervaring. 

Enjoy!

Vind jij dat er meer gereflecteerd mag worden, like of deel deze post. Of vul hieronder jouw comments in.