Pitchen - Deel 1: Presenteren zonder angst, stress of zenuwen

Er is vaak veel winst te behalen in hoe je jouw ideeën nog beter pitcht. Een goed verhaal vertellen over 'Hoe los ik met mijn business idee een probleem op?' is een uitdaging voor veel innovators. Zo hoorde ik recent tijdens een gesprek met een innovation manager van een logistieke organisatie: “In onze community zitten veel partijen en het is best lastig om uit hun verhalen te achterhalen, welke waarde zij kunnen toevoegen”.

In aanloop voor de Playshop Pitchen op 15 oktober, die we organiseren bij de Royal Schipol Group, brengen we een speciale serie blogposts uit over pitchen. Deze week starten we met de mindset die van belang is om beter te pitchen, zodat je jouw pitch kunt presenteren zonder angst of zenuwen. Je kunt de volgende blogposts verwachten:

Deel 1: Mindset - presenteren zonder angst, stress of zenuwen (lees verder in deze blogpost)

Deel 2: Strategie - welke strategie volg je voor de perfecte pitch van je business idee?

Deel 3: Doelen - welk doel wil je met jouw pitch bereiken?

Deel 4: Plan - hoe werk je met een Pitch Deck toe naar je allerbeste pitch ever?

Deel 5: Implementatie - hoe kan je overtuigend presenteren?

Hoe kun je een innovatie pitch presenteren zonder angst, stress of zenuwen?

Great opportunities are not seen with your eyes. They are seen with your mind.
— Robert Kiyosaki

Van Public Speaker Andy Harrington, CEO van de Professional Speakers Academy in de UK en een van mijn mentoren, leer ik hoe belangrijk het is om in de juiste mindset te komen voor je pitch. Zodat je jouw business idee pitcht met een grotere kans op succes. Mijn lessen zijn:

  1. Vergoot het vertrouwen in jezelf om succesvoller te pitchen.

  2. Maak in je pitch de doelen die je wilt bereiken groter, dan de problemen die je wilt oplossen.

  3. Ontwikkel een nieuw geloof over geld, om met je pitch meer funding voor jouw innovatie aan te trekken.

  4. Versterk je intrinsieke motivatie, zodat je met meer overtuiging staat te pitchen.

  5. Stel jezelf dagelijks twee vragen, om je dag met de juiste mindset te starten.

1. Vergroot het vertrouwen in jezelf om succesvoller te pitchen.

Pitchen is spannend en stress bij presenteren wil je voorkomen. De kunst is om dicht bij jezelf te blijven. Als jij je realiseert dat je rondloopt met een idee dat veel waarde heeft voor klanten of de interne organisatie, dan voel je je sterk. Je hoeft tijdens je pitch dan echt niet alles uit de kast te halen om de perfecte pitch te geven. Dat maakt het makkelijker om te presenteren zonder angst of zenuwen.

Vertrouwen in je idee maakt je zeker en comfortabel. Een sterk geloof in jezelf en anderen zorgt ervoor, dat je niet bang bent om te verliezen. Je zet je verhaal dan neer vanuit ‘iets’ dat jou innerlijk drijft, in plaats van dat je jezelf laat leiden door externe factoren. Je bent authentiek in je verhaal, een voorwaarde voor een succesvolle pitch!

2. Maak je doelen die je wilt bereiken groter, dan de problemen die je wilt oplossen.

Je business idee realiseren gaat zelden zonder problemen! Dit is wat je ervan kunt leren. Maak je doelen zo groot, dat het probleem dat je wilt oplossen minder belangrijk wordt, wanneer je het doel en het probleem met elkaar vergelijkt. Zo creëer je dat de stress om te presenteren ook kleiner wordt.

Je mind heeft namelijk iets nodig om zich op te focussen. En jij zit aan het stuur! Dus, als je bij je eerste pitch niet goed uit de verf komt met je idee, dan moet je je manier waarop je denkt veranderen.

Stel jezelf voortaan de vraag: Wat wil ik in de mindset van mijn toehoorders planten, zodat zij van mij gaan kopen, in me gaan investeren, funding geven voor de realisatie van mijn idee, de resources beschikbaar stellen voor onze innovatie, etc, etc.?

3. Ontwikkel een nieuw geloof over geld, om met je pitch meer funding voor jouw innovatie aan te trekken.

We praten niet graag over geld. Terwijl geld ongelooflijk belangrijk is! Wil je meer funding voor jouw innovatie aantrekken, verander dan de manier hoe jij over geld denkt.

Hoe ik het zie? Funding is geld waarmee ik zoveel mogelijk oplossingen kan ontwikkelen die andere mensen helpen om hun issues op te lossen. Dat is mijn nieuwe geloof over geld. Dat maakt geld zo leuk, dat je er meer waardevolle zaken voor anderen mee kunt doen.

Wat wordt jouw nieuwe geloof over geld?

4. Versterk jouw intrinsieke motivatie, zodat je met meer overtuiging staat te pitchen.

Hoeveel levens raak jij op een positieve manier met de innovatie die je wilt realiseren? Als je weet hoeveel je voor anderen betekent, dan bouw je daarmee jouw intrinsieke motivatie op. Het geeft je een gevoel dat je niet kunt verliezen. Het geeft je een onwrikbaar vertrouwen. Wat er ook gebeurd, jij staat écht voor jouw business idee tijdens jouw pitch. De zenuwen bij het presenteren heb je zo ook makkelijker in de hand.

When you know your audience, your entire presentation speaks to their hearts & minds.
— Andy Harrington, CEO Professional Speakers Academy

5. Stel jezelf dagelijks twee vragen, om je dag met de juiste mindset te starten.

Pitchen is een nieuwe skill die je kunt leren. Het aanleren van een nieuwe skill valt of staat met het feit of je van die nieuwe vaardigheid een gewoonte kunt maken. Twee vragen maken een groot verschil voor je, als je er iedere dag - voordat je uit bed stapt - over nadenkt en de antwoorden opschrijft. Deze twee vragen brengen super veel focus. En focus is eigenlijk niks meer en niks minder dan de manier waarop je denkt. En zoals je eerder hebt gelezen, jij zit over je manier van denken aan het stuur. De twee vragen zijn:

  1. Waar ben ik dankbaar voor vandaag? Dankbaarheid geeft jou de beste mentale kracht die er is. Zodat je meer aantrekt van wat je wil. Begin met schrijven: Ik ben dankbaar voor …

  2. Waar kijk ik enorm naar uit vandaag? In iedere dag dient er iets te zijn, waar je opgewonden over raakt. Probeer dat zo specifiek mogelijk te maken. Het hoeft niet iets groots te zijn, het kan klein zijn. Zolang je maar voelt dat het gaaf is, als je dat vandaag realiseert.

Hoe kan ik mij verbeteren in pitchen en presenteren zonder angst, stress en zenuwen?

P.S. Op 15 oktober 2019 a.s. geven wij samen met de co-makers van het Lean Startup Leadership Platform de Playshop Pitchen (van 16 tot 19 uur). Dit keer wordt het event gehost bij de Royal Schiphol Groep en Hassan Charaf, Head Innovation van Schiphol, opent eerst met een keynote.

Ga naar https://www.gamechanger.nl/events/2019/10/15/innovatiekracht-20 voor meer informatie over wat je kunt leren tijdens de gratis Playshop Pitchen. Wil je beginnen om meer succes uit het pitchen van jouw business idee te halen, kom dan naar deze Playshop. Het is raadzaam om meteen te boeken, want al onze vorige Playshops waren fully-booked.