Tip: DE Master Skill om te excelleren in innoveren

"Je mag me een schop onder mijn ... geven", zei een projectmanager, nadat we vertraging hadden opgelopen in het valideren van oplossingen bij klanten. Daar stonden we, één been ging omhoog en ... Zie je het voor je? 
De essentiële vraag die je jezelf dient te stellen is: "Waarom laat ik het me gebeuren dat er vertraging ontstaat?" In dit artikel deel ik de Master Skill om te excelleren in innoveren.

Vertragingen komen bij jou natuurlijk niet voor! Echter, de meeste mensen verliezen 20 tot 40 procent van hun productiviteit, omdat ze zich op reguliere basis laten afleiden. Laten we even twee experimenten doen, zodat je dat kunt ervaren.

Experiment #1

 1. Pak een leeg papier en een pen.

 2. Zet de stopwatch van je telefoon aan.

 3. Schrijf nu de volgende tekst op je papier: Focus, multitasken werkt niet.

 4. Zet boven iedere letter een nummer. Dus boven de F een 1, boven de o een 2, etc.

 5. Zet de stopwatch stil.

 6. Schrijf hoeveel tijd dit experiment je heeft gekost.

Experiment #2

 1. Pak een leeg papier en een pen.

 2. Zet de stopwatch van je telefoon aan.

 3. Schrijf nu de volgende tekst op je papier: Focus, multitasken werkt niet EN schrijf tegelijkertijd boven iedere letter die je opschrijft een nummer. Dus F 1, o 2, etc.

 4. Zet de stopwatch stil.

 5. Schrijf hoeveel tijd je dit experiment heeft gekost.

Meten en leren

Nu je klaar bent bent deze 2 experimenten evalueer eens de volgende vragen:

 • Hoeveel tijd kostte experiment 1 en experiment 2?

 • Hoeveel fouten maakte je bij experiment 1 en 2?

 • Hoeveel meer stress voelde je?

Keerpunt

Toen ik deze 2 experimenten een aantal jaren geleden deed schrok ik me dood hoeveel productiviteit, creativiteit, rust en resultaat ik verloor door met veel projecten tegelijkertijd bezig te zijn. 

Voor mij was dat een keerpunt in mijn leven om het anders te gaan doen. Innoveren heb je nodig om je business te laten groeien. Hoe kan je innoveren als je je continue laat afleiden door verstoringen? 

DE Master Skill om te excelleren in innoveren

Door het inzicht uit de 2 experimenten besloot ik me te focussen op datgene dat mijn aandacht vraagt, daar mijn energie in te stoppen en me niet meer te laten afleiden door 100 en 1 zaken. Ik besloot dat ik tot de 5% van de mensen wil behoren die een SUPER FOCUS hebben. In deze master skill wilde ik goed worden om te excelleren in innoveren. Maar hoe?

 
Quote over focus van Steve Jobs
 

Tool voor super focus

Mijn rolmodel voor deze skill werd topondernemer Nisandeh Neta. Hij is de beste die ik ken in het implementeren van business ideeën. Zijn geheim is super focus. 

Hij leerde mij een heel eenvoudige tool en ik noem dat de SUPER FOCUS MATRIX. Het is heel eenvoudig te gebruiken. Het resultaat is groot. Zo focus ik me dit jaar op slechts 2 innovaties die ik naar de markt wil brengen en 2 verbeteringen die ik in mijn bedrijf Gamechanger wil doorvoeren. De Super Focus Matrix heeft mij geholpen met het aanscherpen van die keuzes en het helpt mij om de focus te behouden. 

De stappen richting jouw Master Skill om te innoveren

Als je deze stappen volgt gaat het jou ook lukken:

 1. Bepaal 1 skill waarin jij master wilt worden, om te kunnen excelleren in innoveren.

 2. Maak een lijst van alle zaken waarmee je bezig bent en waar je tijd en moeite in stopt.

 3. Pak een flip-over en teken daarop de matrix met de vier kwadranten zoals in het voorbeeld hiernaast.

 4. Zet je skill waarin jij een master wilt worden op een post-it en plak dat in het vak 'Nieuw'.

 5. Schrijf de 3 acties op waar je meer van wilt doen om die master skill je eigen te maken. Plak deze post-its in het vak 'Meer'.

 6. Stel jezelf de vraag "Waar zou ik minder van willen doen"? Zet deze op een post-it en plak deze in het vak 'Minder'.

 7. Bekijk de lijst die je in stap 2 hebt gemaakt en bepaal welke 1 of 2 zaken je echt wilt stoppen. Dit zijn de zaken die een verspilling zijn van je tijd of die je energie verlagen. Als je die 2 zaken nu stopt, ga je er veel energie en tijd voor terugkrijgen. Schrijf op een post-it en plak deze in het vak 'Stop'.

 8. Hang deze flip-over op een plek waar je er iedere dag naar kan kijken en implementeer. Na 10 dagen ga je de effecten ervan al merken!

 
Super Focus Matrix van Gamechanger