Hoe kom je aan baanbrekende nieuwe ideeën? Drie tips.

Afgelopen week, tijdens een implementatiedag Innovatiekracht 2.0, stelde ik de vraag: “Wie heeft er veel ideeën?”. Er werd gelachen en alle handen gingen in de lucht. “Wie realiseert veel van deze ideeën?” Ongemakkelijk werd er op de stoelen geschoven en het bleef doodstil.

Het innovators DNA

Ken je het Innovators DNA van Clayton M.Christensen? Hij behoort tot de top 4 van innovatie-experts in de wereld en deed onderzoek naar:

  • Wat maakt de ene persoon meer creatief dan de ander?

  • Hoe komen deze personen met baanbrekende nieuwe ideeën?

  • Wat kunnen we van deze personen leren over hoe innovatie wordt gerealiseerd?

5 Skills die top innovators hebben

Wat blijkt? Clayton ontdekte 5 skills die mensen met méér innovatieve én uitvoerbare ideeën kenmerkt:

  1. Combineren - verbinden van informatie en mensen tot nieuwe combinaties.

  2. Vragen stellen - die uitdagen tot anders denken.

  3. Observeren - door waar te nemen zonder oordeel en directe actie uit te stellen.

  4. Experimenteren - continu testen van je ideeën, je oplossingen en je businessmodel in de markt.

  5. Netwerken - het vinden en opbouwen van de juiste contacten en daarmee een eco-systeem weten te creëren.

Eénderde van deze skills hebben we genetisch meegekregen. De rest hebben we ons eigen gemaakt door leren: goed inzicht hebben in de vaardigheid, ermee oefenen, experimenteren, om uiteindelijk meer vertrouwen te krijgen in je eigen creatiekracht.

Tip 1: Creëer je eigen 30 Dagen Challenge

Weet je dat het aanleren van een nieuwe vaardigheid of nieuw gedrag minimaal 60 dagen duurt, voordat het in je DNA zit? Als je de eerste 30 dagen voorbij bent, dan maak je goede kans om jezelf te veranderen. Ik werk hiervoor zelf met 30 Dagen Challenges.

De belangrijkste skill van de vijf die hierboven zijn genoemd, is vragen stellen. Om hier beter in te worden, heb ik voor mijzelf een 30 Dagen Challenge #EmpoweringInnovativeQuestions ontwikkeld. Dat deed ik op Instagram om het voor mezelf leuk te houden én om tegelijkertijd te leren wat deze vragen voor anderen mensen betekenen.

Tip 2: Doe iedere dag iets nieuws

Hoe diverser onze ervaring en kennis is, hoe meer verbindingen het brein zal maken. Frisse input triggert nieuwe combinaties en soms leiden deze combinaties tot nieuwe ideeën.

Zo vertelde een deelnemer aan de Innovatiekracht 2.0 PROOF Workshop, dat zij heel bewust de fiets had gepakt om naar de workshop te komen. Ze volgde een andere route om nieuwe dingen gewaar te worden.

Deze kalender van Action for Happiness 'New Things' geeft je voor de komende 30 dagen, iedere dag inspiratie om iets nieuws te doen.

Tip 3: Kom uit je luie stoel

Excellente innovators zijn continu bezig een radicaal ander perspectief te ontwikkelen. Doe je dat in je eigen kamer, op je stoel en in je eigen sector? Nee, natuurlijk niet! Stop tijd en energie in het vinden en testen van je ideeën via een netwerk van verschillende individuen uit verschillende sectoren.

De Playshop 'Experimenteren' op 12 december aanstaande van 16.30 uur tot 19 uur in het Innovation Centre van Post NL in Amsterdam, is een heel goede start om in jouw eigen innovatiekracht te springen.

Met Innovators, Game-changers en Intrapreneurs uit middelgrote en grote organisaties ga je een ander perspectief ontwikkelen op een toekomstig product. Welk? Dat blijft nog even geheim. Meedoen? Meld je hier aan: Innovatiekracht 2.0, Experimenteren

Tot slot

Was dit artikel waardevol voor je? Ik ben heel benieuwd naar je reactie over hoe jij met één van de 5 skills bezig bent! Zet je jouw reactie in de commentsveld onderaan dit artikel?

Deel deze post als je er jouw relaties mee wilt inspireren. (Klik op de shareknop en deel via linkedin, twitter, facebook of googleplus.)