Experimenteren wordt de standaard

Hoe experimenteren helpt

Het afgelopen jaar heb ik 21 experimenten gedaan, op zowel persoonlijk als op zakelijk gebied. Dat heeft mij een frisse blik gegeven op hoe ik naar succes ben gaan kijken. 

Experimenteren is mijn standaard geworden, omdat het:

 • toekomstbestendig maakt;
 • je in de juiste modus van duurzaamheid brengt;
 • tot inspirerende nieuwe samenwerkingen leidt;
 • mij meer digitaal savvy heeft gemaakt;
 • inzicht geeft in nieuwe verdienmodellen;
 • moeiteloos tot meer waarde leidt.

Innovatie mindset

Experimenten hebben mijn mindset verandert ten aanzien van hoe ik innovatie aanpak. Als innovator bouw je iets nieuws voor de generatie van de toekomst. Optimaliseren van oude systemen, daar doe je het niet voor! Innovators zijn makers en geen consument. We opereren vanuit nieuwsgierigheid en definiëren de toekomst. Dat geldt ook voor je eigen Life Design, waar werken en leven een integraal design zijn. Ik weet daardoor haarscherp waarvoor ik het doe en alles wordt dan moeitelozer.

21 Experimenten in 1 jaar tijd

De impact die deze 21 experimenten hebben gehad zijn enorm! In 4 categorieën doe ik experimenten:

 1. Happiness
 2. Health
 3. Wisdom
 4. Wealth

Hieronder licht ik per categorie de experimenten toe die ik daarin heb gedaan of doe, alsmede de impact die ieder experiment op mijn werk en leven heeft.

Leeswijzer! Start met het lezen van die categorie waar jij de meeste behoefte voor voelt. Haal eruit wat jou inspireert en start vandaag nog met je eigen experiment!  

Het is een kwestie van:

 • Jezelf creatief en kritisch durven te bevragen. Maak ik van iedere dag mijn beste dag? Haal ik het volste uit mijn leven?
 • Je overtuigingen opzij zetten en gaan doen.

 • Na 30 dagen je mind opmaken en een beslissing nemen. Wat is het resultaat? Ga ik ermee door? Pas ik het aan? Of stop ik er mee?

Categorie 1: super gelukkig door meer fitheid en vitaliteit

Wil je nog meer geluk in je leven? Start dan hier! 

Energie is de basis van alle succes. Een jaar geleden startte ik met intensiever bewegen. Zes experimenten heb ik tot nu toe gedaan.

 1. Voor de opstart had ik een personal trainer nodig om de focus erop te krijgen en gemotiveerd te blijven. Diego Smulders werd mijn personal trainer. Twee keer per week train ik met hem. Ik ben nu beresterk, zowel fysiek als mentaal. Dat is de beste investering die ik deed en het motiveerde me om nog fitter en vitaler te worden.
 2. Tony Robbins is een bekende businesscoach. Om doorbraken te creëren, raadde hij me aan om iedere ochtend minstens 10 minuten te bouncen. Na 21 dagen merkte ik dat mijn vetpercentage super gezond is geworden!
 3. Bouncen op de grond is vervelend voor je knieën. Zo kwam ik in contact met het concept van trampoline springen. 30 Minuten per dag. Het is heel goed voor je energie, je flexibiliteit, je spijsvertering en super veel fun om te doen!
 4. Van Peak Performance Trainer Roy Martina leerde ik de Sitting Skills. Ook al beweeg je dagelijks genoeg, als je langer dan 30 minuten zit, is je levensverwachting veel korter dan iemand die niet veel zit. Nu gaat iedere 30 minuten mijn wekker af en doe ik stretch-oefeningen. Ik had het nooit gedacht, maar dit geeft heel veel focus en ik bereik iedere dag wat ik voor ogen heb!
 5. Door het sporten merkte ik dat ik weliswaar sterker werd, maar dat de flexibiliteit nog te wensen overliet. Nu gebruik ik de momenten tussen mijn werkpauzes om 5 minuten stretch-oefingen te doen. Daarna voel ik me fris en is het makkelijk om door te gaan bij waar ik was gebleven.
 6. Ik ga alle grote Pelgrimsroutes van Europa fietsen omdat de combinatie van bewegen, vrijheid, bezinning en ontdekken daarin voor mij op een natuurlijke manier bij elkaar komen. Dit jaar hebben we de eerste 350 kilometer gefietst en nu maken we ons op om volgend jaar de Alpen in te gaan (wat ik nog nooit heb gedaan en een hele uitdaging vind!).

Categorie 2: super veel energie door een betere gezondheid

Wil je meer energie ervaren? Start dan hier! 

 1. Noem eens 10 groenten, 10 fruit en 10 eiwitten die je regelmatig eet. Voor mij was die vraag een eye-opener. Ik kwam niet tot een lijstje van 6. Mijn eetpatroon was te eenzijdig. Deze realisatie was de start van de dagelijkse afwisseling in mijn voeding. Het werd een sport om te meten of ik van alle mineralen, vitamines etc. de goede hoeveelheden dagelijks tot mij nam.

 2. De knopen in mijn nek zorgden voor irritatie. Ik leerde te luisteren naar mijn lijf en ging naar Steven Lai, een acupuncturist & masseur. Hij wist mij te vertellen dat knopen door zure voedingsstoffen komen. Ik kreeg een overzicht mee van verzurende en basische voedingsstoffen. Wat bleek? Bij mij was de verhouding precies zoals deze niet moest zijn! Derhalve werd werd ik weer wijzer en kon ik mijn voeding daarop afstemmen. De PH-waarde van mijn lijf is nu zoals deze dient te zijn. Er hoeven minder gifstoffen te worden afgevoerd. Daardoor slaap ik dieper en sta ik super fit op!

 3. Toen ik de film 'What the Health' zag, ben ik vegetarisch geworden. Dat betekent dat je anders moet leren koken. Het boek Veggie! was een life-saver! Alles wat je eruit maakt, is waanzinnig lekker. Goed voor het milieu en een traktatie voor jezelf en degenen die bij je aan tafel komen. Een mooie bijkomstigheid is dat je huid verjongt ;-)

 4. Je wilt niet weten hoeveel het in je portemonnee scheelt, als je geen vlees meer koopt. Dat geld zetten we nu opzij en herinvesteren we in opleidingen en trainingen. Geen vlees maakt je dus ook nog eens slimmer!

 5. Iedere ochtend neem ik een power-smoothie als ontbijt. Op die manier krijg ik met gemak 8 ons fruit en groenten op een dag naar binnen.

 6. Toen ik van ondernemerscoach Nisandeh Neta hoorde dat je mond de grootste bron van bacteriën is en je daardoor allerlei ziekten kunt oplopen, ben ik naast het flossen en stokeren dat ik al deed, begonnen met Oil Pulling. Ik ben er nu een week mee aan de gang. Het voelt heel schoon. Als het goed is merk je na een week of drie dat het je nog meer energie oplevert.

Categorie 3: moeiteloos leven door meer wijsheid

Wil je meer rust ervaren? Start dan hier!

 1. Ik sta om 6.00 uur op en begin dan met mijn ochtendroutine. Via de Soul Sinq meditatie kom ik in het nu en stel ik een intentie op voor de dag. Alles wat tijdens die meditatie naar boven komt, schrijf ik op in mijn eigen Moleskine van Wijsheid. Hoe zorg ik ervoor dat ik van vandaag mijn beste dag ga maken? Vervolgens ga ik bouncen, doe ik de oil pulling en ondertussen maak ik de power-smoothie. Mijn dag begint energiek, met rust en focus.
 2. Voor het einde van de werkdag doe ik nog een meditatie Stressvrij leven om de dag los te laten, waardoor ik met volle aandacht kan genieten van de avond.
 3. In de avond kijk ik nog nauwelijks TV. Alle negatieve programma's en nieuws heb ik geschrapt; van die energie wil ik vrij blijven. Die tijd gebruik ik om te lezen en te leren. Zo heb ik de Breakthrough van Tony Robbins gedaan en ben ik nu gestart met het 21 dagen programma Stressvrij leven van Roy Martina. Hiermee hoop ik een volgend doel in mijn leven te bereiken: op ieder moment, in iedere situatie, leren loslaten.
 4. Voordat ik ga slapen doe ik mijn avondroutine. Ik schrijf iedere avond op waar ik de dag dankbaar voor ben geweest. Wat een vreugde geeft dat! Daarna doe ik nog mijn affirmaties: eentje voor mijn hogere doel in het leven, eentje voor stressvrij leven en eentje voor hoe ik de volgende dag wil opstaan. Dan zet ik een meditatie Loslaten op en val ik in een diepe slaap.

Categorie 4: samenwerken geeft de goede energie om toekomstbestendige business modellen te realiseren

Wil je meer overvloed creëren? Start dan hier! 

 1. Ik ben super dankbaar en enthousiast om met Natie Frimpong van Ymere, Barry van der Graaf en Do de Schepper van Era Contour en Ferdinand van het Hoofd van Comfort Partners samen te werken aan de Corporate Startup DuurSaam. We werken aan een All-electric experiment, waarin we in de komende maand op wekelijkse basis testen zullen uitvoeren waarmee we de impact vaststellen op:
 2. Daarnaast zijn we samen met Hugo Hekkenberg van Ymere Onderhoud & Service, Ben Vrijsen van Coenhagedoorn en Mike Bos van KBKBouwgroep afgelopen week voor de eerste keer de wijken in gegaan om bewoners te interviewen over duurzaamheid in het kader van duurzaam onderhoud. Op die manier krijg je een heel mooi beeld van je Early Adopters. Dit zijn de mensen die je in de rest van het traject kunt betrekken. Zij lopen tegen duurzaamheid problemen op en proberen deze actief op te lossen. Het zijn mensen die verlangens hebben die verder gaan dan zijzelf om duurzamer te wonen en te leven. Dat prikkelt mijn creativiteit: hoe kan het slimmer, zuiniger, veiliger, gezonder, schoner en integraler?
 3. In het kader van de joint venture Building Experiences, heb ik samen met Karin Prinsen in 8 weken tijd iedere week meerdere experimenten gedaan in de vorm van 8 vlogs en 4 digitale lead magnets en 5 validatiegesprekken met woningbouwers. De lessen die we daaruit hebben geleerd, resulteerden erin dat we onze klantstrategie beter kunnen richten. Daarvoor zijn we nu de volgende experimenten aan het opzetten. Wetende dat we iedere dag een stapje dichter bij het business model komen, dat waardevol is voor onze markt en voor onszelf!
 4. Samenwerken met Vincent Thamm aan de joint venture Corporate Innovation is een joy. Vincent is leergierig en nieuwsgierig, een belangrijke eigenschap om te kunnen experimenteren. Hij heeft ervaren dat de snelheid van experimenteren en de return on learning belangrijk zijn om in korte tijd werkende prototypes te kunnen neerzetten. Inmiddels hebben wij validatiegesprekken gehad met professionals uit de Travel & Transport sector en hebben wij onze propositie positief gevalideerd bij Influencers. Nu gaan wij deze propositie valideren bij Buyers.
 5. Het 21ste experiment waarmee ik bezig ben is het schrijven van mijn bestseller boek. 21 Innovators en Intrapreneurs uit Corporate organisaties hebben mij geholpen te begrijpen welk boekonderwerp zij willen en waaraan zij hun kostbare leestijd willen geven. Vervolgens ben ik begonnen met het observeren van alle beste innovators in Nederland. Ik ben gestart met validatiegesprekken bij een aantal van hen. Deze experimentele manier van een boek schrijven geeft me ongelooflijk veel inspiratie en nieuwe relaties. Super leerzaam en leuk!

Delen is vermenigvuldigen

Hoe vond je dit artikel? Ik ben heel benieuwd naar je reactie over hoe jij met een van de vier categorieën bezig bent! Zet je jouw reactie in het commentarenveld onderaan dit artikel?

Deel deze post als je van van iedere dag, een betere dag wilt maken en anderen ermee wilt inspireren. Klik hiervoor beneden. Op zoek naar meer ideeën volg me op Linkedin of Twitter.