Zo simpel is het gewoon! Mijn 12 transformatielessen.

Innoveren is transformeren. Die twee gaan hand in hand. Sterker nog, als ondernemer in de zakelijke dienstverlening, heb ik ervaren dat je persoonlijke transformatie de sleutel is om succesvol te kunnen innoveren in je bedrijf. Zo simpel is het.

Wil je je resultaten veranderen, dan dien je je mindset te veranderen. Wanneer je je mindset verandert, veranderen je acties. Wanneer je acties veranderen, veranderen je resultaten. Zo simpel is het gewoon!

Mijn persoonlijke lessen in transformeren

Afgelopen jaar was ik aan de beurt. 9 Jaar lang was het me voor de wind gegaan met mijn bedrijf. Ik kwam terug van een schitterende reis door Noord-India. Nog geen 10 minuten thuis viel ik van de trap en brak mijn enkel. Letterlijk kwam ik tot stilstand!

Op zo’n moment heb je de keuze: raak je in de stress en zet je jezelf vast, of zie je het als een kans om te transformeren. Mijn mind liet me niet in de steek en in een fractie van een seconde voelde ik … dit heeft een bedoeling; het resetten van een aantal zaken en het bijstellen van de koers. Dat heb ik gedaan en dit zijn mijn twaalf lessen.

Les 1: Je krijgt wat je tolereert

Stop met genoegen nemen met het uitstellen van wat je wilt doen.

Er zit veel meer potentie in jezelf dan je op dit moment misschien denkt. Maar de eerste stap naar een ‘Koploper in Innoveren worden’, is je standaard verhogen en geen uitstel meer te accepteren.

Les 2: Je tijd is je leven

Failing to plan = Planning to fail. Wees de architect van je agenda.

Je overschat jezelf in wat je in een dag kunt doen en onderschat jezelf in wat je in een jaar kunt bereiken. Je tijd is je leven. Bescherm het met alles wat je hebt ;-)

Les 3: Voor als het minder goed gaat

Alles komt goed.

Het leven bestaat uit seizoenen. Soms gaat het lekker, soms wat minder lekker. Omarm het seizoen waarin je zit en vertrouw erop dat betere tijden gaan komen.

Herstel is net zo belangrijk en eigenlijk net zo productief als gas geven. Loslaten om te genieten van momenten dat je echt geen inspiratie, energie of inzichten hebt om daarna weer te kunnen knallen.

Les 4: Als je bereid bent om de moeilijke dingen te doen …

… dan wordt het leven makkelijk. Kies je alleen voor het makkelijke, dan gaat het moeilijk voor je worden.

Step up your game! Wees geduldig, sterk en volhardend en je zal ‘onstopbaar’ worden.

Les 5: Je bent met wie je je omringt

Het is zo makkelijk door de ‘waan van de dag’ het leven aan ons voorbij te laten gaan en soms te weinig tijd te spenderen met de mensen die ons het leven hebben gegeven. Het zijn rijke momenten als je kunt ‘zijn’ en genieten met je ouders, zo lang het nog kan.

Je bent het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat, daar geloof ik écht in!

  1. Omring je met leuke, inspirerende en gelukkige mensen.

  2. Als je niet bereid bent om het moeilijke gesprek met iemand te voeren, dan is die persoon niet belangrijk genoeg voor je.

  3. Wees vriendelijk tegen iedereen, maar raak niet bevriend met iedereen.

  4. Bouw een groep mensen om je heen die je ondersteunen in goede en slechte tijden. Dit is het vangnet dat je nodig hebt wanneer je het moeilijk krijgt.

Les 6: All in en all out

De grootste inzichten en doorbraken ervaar je niet wanneer je achter je computer zit, overvol zit met meetings of deadlines.

Ik houd van all In & all Out ... Volledige focus of maximaal ontspannen (wat ik zeker heb moeten leren ;)

Les 7: Bepaal wat het meest belangrijk is

Bepaal voor jezelf wat het belangrijkst is, en bouw je leven, je business, je carrière daar omheen...

Kap met het leven van iemand anders’ ideaal en start vandaag nog met een “Onstopbaar Leven”.

Les 8: Je mindset is de sleutel

Wil je je resultaten veranderen, dan dien je je mindset te veranderen. Wanneer je je mindset verandert, veranderen je acties. Wanneer je acties veranderen, veranderen je resultaten. Je mindset opent de deur naar nieuwe mogelijkheden.

Les 9: Kwetsbaar zijn

Geen kwetsbaarheid, geen creativiteit. Geen tolerantie voor falen, geen innovatie.

Als je niet bereid bent te falen, kun je niet innoveren. Als je geen cultuur wilt bouwen, waarin mensen mogen falen en kwetsbaar mogen zijn, kan je niet creëren.

Les 10: Consumeren versus Produceren

Wil je per direct je leven zien veranderen als Innovator? Maak de switch van consumeren naar produceren en alles gaat voor je veranderen.

  • In plaats van over robots te praten, maak je er zelf één.

  • Niet achter je bureau blijven hangen, maar naar buiten gaan.

  • In de tijd dat je normaliter naar presentaties kijkt, presenteer je zelf on stage.

Creëren versus consumeren. Het constant consumeren voedt je frustratie van je onbenutte potentieel. Het constant produceren zal je een gevoel geven van voldoening en groei. Het zal je onbeperkte opties geven.

Les 11: Hoop niet dat het makkelijker wordt

Werk eraan om sterker te worden.

Waarschijnlijk zullen we altijd blijven hopen dat het makkelijker wordt, vooral wanneer je steeds naar een ander niveau doorstoot. Zet de beste versie van jezelf in en laat je zwakkere zelf zien, wie de baas is.

Les 12: Reinvent yourself

Drie jaar geleden besloot ik dat ik het anders wilde doen. Ik wilde niet langer doen wat ik deed: veel uren maken, nog meer uren maken én nog meer uren maken. Ik was er 99% zeker van dat ik meer vrijheid wilde.

In die periode ontmoette ik Diego Smulders met ‘Rock Your Body and Mind’. Vele personal trainingen later was ik op en top fit.

Kort daarop stapte ik in het ‘ONSTOPBAAR programma’ van dr. Roy Martina. Een aantal seminars later had ik mijn innergame onder controle. En voel ik me comfortabel om uit mijn comfortzone te gaan.

Het afgelopen jaar heb ik een grote investering gedaan door deel te nemen aan de Professional Speaker Academy van Andy Harrington. Andy is een beroemde Public Speaker die de wereld afreist om zijn verhaal te vertellen. Dit jaar komt de ene na de andere opdracht binnen om innovatieteams met storytelling en pitchen te helpen. Nooit gedacht!

Recentelijk heb ik mijn reis met Eelco de Boer en Mark Bongers voortgezet om van mijn skills een Digitaal Meesterwerk te maken. Wat een fantastische tocht!

Wordt dit jouw turning point?

De val van de trap, een jaar geleden, is mijn turning point geweest voor een transformatie van mezelf en daarmee ook van veel mensen in mijn wereld. Issues waar ik mee worstelde losten zich gedurende dit jaar op en ervoor in de plaats kwam de focus om te doen waar mijn kracht en enthousiasme ligt.

Daarom heb ik besloten om samen met Vincent Thamm, Transformatiemanager bij Schiphol en co-founder van het Lean Startup Leadership Platform de INPact Mastermind te ontwikkelen. Vanaf 5 September gaan we hierin met een groep van 15 deelnemers, die Koploper in Innoveren en Transformeren willen worden, op pad.

Als Innovator of Intrapreneur kan je je soms best eenzaam voelen in je organisatie. Je hebt zoveel ambities maar het voelt alsof er continu op de rem wordt getrapt en vernieuwen tergend langzaam verloopt. Speciaal voor die mensen hebben wij de INPact Mastermind ontwikkeld. Mensen die langs de weg van persoonlijke transformatie een Koploper willen zijn in innoveren.

Met de Mastermind vermenigvuldig je jouw innovatie- en transformatiekracht en krijg je inspiratie voor het inzetten van disruptieve technologie. Wat je leert, pas je direct toe in je eigen innovatieteam of organisatie. Je vergroot je inzicht in de kritieke factoren die van invloed zijn op het innovatie eco-systeem van je organisatie. Je implementeert bewezen methoden om je innovatie-idee tot een werkend concept met een winnend businessmodel te brengen. De nadruk op persoonlijke ontwikkeling is hierbij een kritieke succesfactor.

Misschien is dit ook voor jou het moment dat alles anders wordt. Dat je over een tijdje terugkijkt in je agenda en zegt dat 5 september 2019 de dag is geweest van jouw turning point. Jouw transformatie.

Voor deelnemen aan de INPact Mastermind klik je hier

Ben jij erbij? ;)

Groet, Marieke